Peningkatan Literasi Gizi-Kesehatan Perempuan sebagai Upaya Pencegahan Malnutrisi pada Kelompok Rawan Gizi di Level Keluarga

Improving Women's Nutrition-Health Literacy as an Effort to Prevent Malnutrition on Vulnerable Groups at the Family Level

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33084/pengabdianmu.v7i4.3094

Keywords:

Nutrition-Health, Literacy, Women

Abstract

Currently, Indonesia is experiencing an emergency in nutritional-health problems, including Mangki Village, a village assisted by the Waqf Foundation of the Indonesian Muslim University. Women are the spearhead to preventing malnutrition and its consequences at the family level, which needs to be equipped with adequate nutrition-health knowledge. Therefore, service activities in the form of counseling are carried out to provide understanding to women about balanced nutrition, nutrition in nutritionally vulnerable groups, and nutrition-aware families. The method used in this service activity is a literacy approach with an extension model pre-post test to assess the effect of counseling from the Service Team. The results show that women's nutrition-health knowledge has increased by 19.4% significantly. Further efforts are needed to improve women's nutrition-health insight through community-based activities in Mangki Village such as PKK, Dasawisma, and Majelis Taklim by involving health workers and using simple educational media to be quickly understood by the women of Mangki village with low education.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Anwar, A., Sukrisno, A. 2021. Peningkatan Pengetahuan Ibu Hamil Mengenai Gizi dan Kehamilan di Puskesmas Cinere Kota Depok. BERNAS: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. 2(1):230-238. https://doi.org/10.31949/jb.v2i1.700
Badan Litbangkes Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. 2018. Hasil Utama Riskesdas 2018. Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.
Dinas Kesehatan Kabupaten Pinrang. 2021. Laporan Gizi dan KIA Puskesmas Cempa. Kabupaten Pinrang: Dinas Kesehatan Kabupaten Pinrang.
Fadare, O., Amare, M., Mavrotas, G., Akerele, D., Ogunniyi, A. 2019. Mother’s nutrition-related knowledge and child nutrition outcomes: Empirical evidence from Nigeria. PloS One. 14(2):e0212775. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0212775
Firdaus, A.M., Amin, S., Murtafiah, W. 2021. Pelatihan Materi Gizi Seimbang Pada Ibu Rumah Tangga Untuk Peningkatan Status Gizi di Kampung Literasi Pa’biringa Makassar. Jurnal Terapan Abdimas. 6(2):102-109. http://doi.org/10.25273/jta.v6i2.7425
Fitria, F., Sudiarti, T. 2021. Pengaruh Penyuluhan terhadap Peningkatan Pengetahuan Gizi dan Kesehatan pada Ibu Balita di Mampang, Depok. Jurnal Gizi Kerja Dan Produktivitas. 2(1):9-14. http://dx.doi.org/10.52742/jgkp.v2i1.10329
Hardisman. 2011. Peranan Pemberdayaan Perempuan dan Analisis Gender pada Penentuan Kebijakan Pengentasan Malnutrisi Anak di Indonesia. Kesmas: Jurnal Kesehatan Masyarakat Nasional = Kesmas: National Public Health Journal. 6(1):3-8. http://dx.doi.org/10.21109/kesmas.v6i1.112
Khasanah, N., Astuti, T. 2020. Penyuluhan Tentang Gizi Ibu Menyusui di Dusun Sorogenen, Kalasan, Depok Sleman Yogyakarta. ABDIMAS Madani. 2(2):33-39.
Lathifah, N.S. 2016. Gambaran Pengetahuan Ibu tentang Keluarga Sadar Gizi (Kadarzi) di Lingkungan Pulau Pasaran Kelurahan Kota Karang Kecamatan Teluk Betung Timur Kota Bandar Lampung. Jurnal Kesehatan. 7(1):85-89. http://dx.doi.org/10.26630/jk.v7i1.123
Myrnawati, Anita. 2016. Pengaruh Pengetahuan Gizi, Status Sosial Ekonomi, Gaya Hidup Dan Pola Makan Terhadap Status Gizi Anak (Studi Kausal di Pos PAUD Kota Semarang Tahun 2015). Jurnal Pendidikan Usia Dini. 10(2):213-232. https://doi.org/10.21009/JPUD.102.02
Nurleli, Hatta M. 2018. Pemanfaatan Lahan Kosong sebagai Media Tanam Sayuran Di Desa Mangki Kecamatan Cempa Kabupaten Pinrang. Jurnal Pengabdian Masyarakat Gerakan Aksi Sehat (GESIT). 1(1):136. https://doi.org/10.51171/b.v1i1.136
Pangestika, G.M., Huriyati, E., Farmawati, A. 2019. Pengaruh Pemberian Program SGPC (Sekolah Gizi Untuk Perempuan Cerdas) Terhadap Pengetahuan Gizi Dan Asupan Gizi Pada Remaja Putri Sebagai Agen Percepatan 1000 Hari Pertama Kehidupan. Skripsi. Yogyakarta: Universitas Gadjah Mada.
Pratiwi, I.G., Hamidiyanti, B.Y.F. 2020. Edukasi Tentang Gizi Seimbang Untuk Ibu Hamil Dalam Pencegahan Dini Stunting. Jurnal Pengabdian Masyarakat Sasambo. 1(2):62-69. http://dx.doi.org/10.32807/jpms.v1i2.476
Puspasari, N., Andriani, M. 2017. Hubungan Pengetahuan Ibu tentang Gizi dan Asupan Makan Balita dengan Status Gizi Balita (BB/U) Usia 12-24 Bulan. Amerta Nutrition. 1(4):369-378. https://doi.org/10.20473/amnt.v1i4.2017.369-378
Rahmayanti, R.D. 2018. Peningkatan Pengetahuan Ibu Balita Melalui Pengenalan Program KADARZI Di Kelurahan Wonokusumo Surabaya. Media Gizi Indonesia. 13(2):176-182. https://doi.org/10.20473/mgi.v13i2.176-182
Sastrawan, S., Bahrudin, L. 2021. Efektivitas Media Lembar Balik Sebagai Media Penyuluhan pada Sasaran Ibu Balita Berpendidikan Rendah sampai Sedang. Jurnal Penelitian Kesehatan Suara Forikes. 12:47-52. http://dx.doi.org/10.33846/sf12nk310
Silalahi, V., Aritonang, E., Ashar, T. 2016. Potensi pendidikan gizi dalam meningkatkan asupan gizi pada remaja putri yang anemia di Kota Medan. KEMAS: Jurnal Kesehatan Masyarakat. 11(2):295-301. https://doi.org/10.15294/kemas.v11i2.4113
Suwartini, S. 2017. Pendidikan Karakter dan Pembangunan Sumber Daya Manusia Keberlanjutan. Trihayu: Jurnal Pendidikan Ke-SD-an. 4(1):220-234. https://doi.org/10.30738/trihayu.v4i1.2119
Utaminingtyas, F. 2020. Efektivitas Penyuluhan Kesehatan Terhadap Tingkat Pengetahuan Ibu Tentang Gizi Seimbang Pada Balita Di Kelurahan Tingkir Lor, Kota Salatiga. Jurnal Medikes (Media Informasi Kesehatan). 7(1):171-184. https://doi.org/10.36743/medikes.v7i1.218
Yendi, Y.D.N., Eka, N.L.P., Maemunah, N. 2017. Hubungan Antara Peran Ibu Dalam Pemenuhan Gizi Anak Dengan Status Gizi Anak Prasekolah Di TK Dharma Wanita Persatuan 2 Tlogomas Kota Malang. Nursing News: Jurnal Ilmiah Keperawatan. 2(2):761-771. https://doi.org/10.33366/nn.v2i2.537

Downloads

Published

2022-07-31

How to Cite

Patimah, S., Sharief, S. A., Nukman, N., & Yusuf, R. A. (2022). Peningkatan Literasi Gizi-Kesehatan Perempuan sebagai Upaya Pencegahan Malnutrisi pada Kelompok Rawan Gizi di Level Keluarga: Improving Women’s Nutrition-Health Literacy as an Effort to Prevent Malnutrition on Vulnerable Groups at the Family Level. PengabdianMu: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 7(4), 580–586. https://doi.org/10.33084/pengabdianmu.v7i4.3094