Pendampingan Pemilihan Jajanan Halālan Tayyiban bagi Kesehatan Anak Sekolah Dasar di SD Muhammadiyah 01 Wuled

Assistance in the Selection of Halālan Tayyiban Snacks for the Health of Elementary School Children at SD Muhammadiyah 01 Wuled

Authors

  • Risdiani Risdiani Universitas Muhammadiyah Pekajangan Pekalongan
  • Yuni Sandra Pratiwi Universitas Muhammadiyah Pekajangan Pekalongan
  • Warsiyah Warsiyah Universitas Islam Sultan Agung https://orcid.org/0000-0002-6379-2063

DOI:

https://doi.org/10.33084/pengabdianmu.v7i1.2258

Keywords:

Halālan Tayyiban, Snacks, Child health

Abstract

This community service activity aims to teach students about understanding and the importance of choosing halālan tayyiban snack foods to increase child immunity. This dedication activity was held at this service activity held at Muhammadiyah Elementary School 01 Wuled, Tirto, Pekalongan. Before the socialization of respondents filled the pretest first, and after the socialization, served the post-test when data was done by testing the t-test paired sample. Students' knowledge about the importance of choosing food snacks for the thesis increases immunity through this program.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Al-Maraghi, A.M. 1993. Tafsir Al-Maraghi Juz 11. terj. Sitanggal, A.U. (ed.) 2nd ed. Semarang: Karya Toha Putra.
Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia. 2013. Pedoman Pangan Jajanan Anak Sekolah untuk Pencapaian Gizi Seimbang Bagi Orang Tua, Guru dan Pengelola Kantin. Jakarta: Direktorat Standardisasi Produk Pangan Deputi Bidang Pengawasan Keamanan Pangan dan Bahan Berbahaya, Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia. https://standarpangan.pom.go.id/dokumen/pedoman/Buku_Pedoman_PJAS_untuk_Pencapaian_Gizi_Seimbang__Orang_Tua__Guru__Pengelola_Kantin_.pdf
Cluss, P.A., Fee, L., Culyba, R.J., Bhat, K.B., Owen, K. 2014. Effect of food service nutrition improvements on elementary school cafeteria lunch purchase patterns. The Journal of School Health. 84(6):355–362. https://doi.org/10.1111/josh.12157
Departemen Agama Republik Indonesia. 2010. Mushaf al-Qur'an dan Terjemahnya. Jakarta: Pena Pundi Aksara
Hayati, N., Nuriya, H. 2018. Kecenderungan Pemilihan Jajanan pada Anak Usia Sekolah di MI Darul Ulum Kecamatan Ngaliyan Kota Semarang. Jurnal Gizi. 7(1):1–7. https://doi.org/10.26714/jg.7.1.2018.%25p
Iklima, N. 2017. Gambaran Pemilihan Makanan Jajanan Pada Anak Usia Sekolah Dasar. Jurnal Keperawatan BSI. 5(1):8–17. https://doi.org/10.31311/.v5i1.1774
Kusnul, Z., Ridwan, A. 2020. Pendidikan Kesehatan Tentang Makanan Jajanan di MI Rohmatul Ummah, Klampisan, Kandangan, Kediri. Journal of Community Engagement in Health. 3(1):99-103. https://doi.org/10.30994/jceh.v3i1.43
Mavidayanti, H. 2016. Kebijakan Sekolah dalam Pemilihan Makanan Jajanan pada Anak Sekolah Dasar. JHE (Journal of Health Education). 1(1):71-77
Nashirun. 2020. Makanan Halal dan Haram dalam Persfektif Al Qur’an. Halalan Thayyiban : Jurnal Kajian Manajemen Halal dan Pariwisata Syariah (Journal Of Halal Management, Sharia Tourism and Hospitality Studies). 3(2):1-15
Nuraini. 2018. Halalan Thayyiban Alternatif Qurani untuk Hidup Sehat. Jurnal Ilmiah Al-Mu\'ashirah: Media Kajian Al-Qur\'an dan Al-Hadits Multi Perspektif. 15(1):82–93. http://dx.doi.org/10.22373/jim.v15i1.5460
Nurbiyati, T., Wibowo, A.H. 2014. Pentingnya Memilih Jajanan Sehat Demi Kesehatan Anak. Jurnal Inovasi dan Kewirausahaan : Journal of Innovation and Entrepreneurship. 3(3):192–196
Shihab, M.Q. 2010. Tafsir al-Mishbah: Pesan, Kesan, dan Keserasian al-Qur’an. Volume III. Tangerang: Lentera Hati.
Siahaan, E.R., Simanjuntak, S.M. 2018. The Education of Smart School Snacks towards the Ability of Choosing Snacks at Preschool Children in IKI PTPN VII Way Galih Kindergarten, Tanjung Bintang, Propinsi Lampung. In Proceedings International Scholars Conference. Translating Research in a Borderless Community: From Theory to Action. 6(1):89. https://doi.org/10.35974/isc.v6i1.1386
Suci, E.S.T. 2009. Gambaran Perilaku Jajan Murid Sekolah Dasar di Jakarta. Psikobuana : Jurnal Ilmiah Psikologi. 1(1):29–38
Waharjani. 2015. Makanan Yang Halal Lagi Baik Dan Implikasinya Terhadap Kesalehan Seseorang. Al-Manar : Jurnal Komunikasi dan Pendidikan Islam. 4(2):193–204. https://doi.org/10.36668/jal.v4i2.60
Widaryanti, R. 2019. Cegah Masalah Gizi Anak dengan Sosialisasi Pemberian Makanan Bayi dan Anak. PengabdianMu: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat. 4(2):94–98. https://doi.org/10.33084/pengabdianmu.v4i2.890
Wijayanti, A.P., Mutalazimah, M. 2018. Hubungan Asupan Energi dengan Status Gizi Anak Autis di Yayasan Pembinaan Anak Cacat (YPAC) Kota Surakarta. Jurnal Kesehatan. 11(1):9-15. https://doi.org/10.23917/jk.v11i1.6999
Willian, N. 2014. Optimalisasi Peran Serta Masyarakat Dalam Peningkatan Kesadaran Peduli Makanan Sehat Tanpa Formalin Pada Jajanan Sekolah. Jurnal Zarah. 2(1):1-11. https://doi.org/10.31629/zarah.v2i1.25

Downloads

Published

2022-01-31

How to Cite

Risdiani, R., Pratiwi, Y. S., & Warsiyah, W. (2022). Pendampingan Pemilihan Jajanan Halālan Tayyiban bagi Kesehatan Anak Sekolah Dasar di SD Muhammadiyah 01 Wuled: Assistance in the Selection of Halālan Tayyiban Snacks for the Health of Elementary School Children at SD Muhammadiyah 01 Wuled. PengabdianMu: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 7(1), 31–38. https://doi.org/10.33084/pengabdianmu.v7i1.2258