Pemanfaatan Kebun Pangan Lokal untuk Meningkatkan Ketahanan Pangan Keluarga dan Mencegah Stunting

Local Food Plants Increase Food Security for Families and Prevent Stunting

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33084/pengabdianmu.v9i7.6696

Keywords:

Local Food Plants, Prevent Stunting, Food security, Weaning food

Abstract

Stunting is a form of inhibited child growth process caused by a lack of chronic nutrient intake and recurrent infectious diseases. Consuming nutritious food is one of the keys to preventing stunting. The local food plants became one of the alternatives to getting nutritious sources of food. The purpose of dedication to this community is to empower and prosper families by conducting training on the use of local food gardens in the home market as well as the creation of local MP-ASI. The program emphasizes the empowerment efforts of families that focus on mothers as the tip of the effort to reduce stunting in the community by exploiting the outcomes of the market around the house in order to add nutritional value to the family food especially the newborn. As for Kalurahan Pandowoharjo, Kapanewon Sleman, Sleman District selected as the target location based on consideration that this area includes the focus of stunting handling in Sleman district and is a model of the village Friendly to Women and Caring for Children. As a result of dedication to this community, there has been an increase in knowledge whereas the mother's skill from the beginning did not have the skills in growing crops in the home and made the local MP-ASI to become skilled in growing food crops especially vegetables and fruits in the marketplace of the home with polybag media and also became skilled at preparing local MP-ASI by paying attention to the age, quantity, frequency, consistency and variation of food.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aini, elsa nur, Nugraheni, sri achadi, & Pradigdo, siti fatimah. 2018. Faktor Yang Mempengaruhi Stunting Pada Balita Usia 24-59 Bulan Di Puskesmas Cepu Kabupaten Blora. Jurnal Kesehatan Masyarakat (e-Journal), 6(5), 454–461. https://doi.org/10.14710/jkm.v6i5.22070

Anggraini, N. 2019. Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Pengetahuan Ibu Tentang Kejadian Ispa Pada Balita. Jurnal Antara Keperawatan, 2(1), 13–25. https://doi.org/10.47317/mikki.v8i2.215

Ar-rasily, O., & Dewi, P. 2016. Faktor - Faktor Yang Mempengaruhi Tingkat Pengetahuan Orang Tua Mengenai Kelainan Genetik Penyebab Disabilitas Intelektual Di Kota Semarang. Jurnal Kedokteran Diponegoro, 5(4), 1422–1433. https://doi.org/10.14710/dmj.v5i4.15599

Bongga, S. 2019. Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pengetahuan Ibu Gavida I Tentang Inisiasi Menyusu Dini (IMD) Di Puskesmas Sa’dan Kab. Toraja Utara Tahun 2018. The Indonesian Journal of Health Promotion, 2(2), 94–98. https://doi.org/10.1119/1.2218359

Cahyaningrum, E. D., & Siwi, A. S. 2018. Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Tingkat Pengetahuan Ibu Dalam Penanganan Demam pada Anak di Puskesmas I Kembaran Kabupaten Banyumas. Jurnal Publikasi Kebidanan, 9(2), 1–13. https://doi.org/10.26751/jikk.v12i2.910

Herawati, I. 2018. Faktor – Faktor yang Berhubungan dengan Pengetahuan Ibu tentang Status Gizi Balita. Jurnal Antara Kebidanan, 1(2), 56–65.

Kartini, F., & Fitriani, H. 2016. Analisis karakteristik Ibu dengan Tingkat Pengetahuan Ibu tentang Imunisasi Pentavalen. Jurnal Ilmu Kebidanan, 4(1), 17–26.

Kemenkes RI. 2018. Buku saku pemantauan status gizi. Buku Saku Pemantauan Status Gizi Tahun 2017, 7–11. Kementrian kesehatan RI. 2018. Situasi Balita Pendek (Stunting) di Indonesia. Buletin Jendela Data dan Informasi.

Margawati, A., & Astuti, A. M. 2018. Pengetahuan ibu, pola makan dan status gizi pada anak stunting usia 1-5 tahun di Kelurahan Bangetayu, Kecamatan Genuk, Semarang. Jurnal Gizi Indonesia, 6(2), 82–89. https://doi.org/10.14710/jgi.6.2.82-89

Mugianti, S., Mulyadi, A., Anam, K., & Lukluin, Z. 2018. Faktor penyebab anak Stunting usia 25-60 bulan di Kecamatan Sukorejo Kota Blitar. Ners dan Kebidanan, 5(3), 268–278. https://doi.org/10.26699/jnk.v5i3.ART.p268

Mulyana, D., & Maulida, K. 2019. Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pengetahuan Ibu tentang Makanan Pendamping ASI pada Bayi 6-12 Bulan Tahun 2019. Jurnal Ilmiah Kebidanan Indonesia, 9(3), 96–102. http://dx.doi.org/10.33221/jiki.v9i03.353

Notoatmodjo, S. 2012. promosi kesehatan dan perilaku kesehatan. Rineka Cipta.

Oka, I. A., & Annisa, N. 2019. Jurnal feFaktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pengetahuan Ibu Menyusui Tentang Stunting Pada Badutanomena kesehatan. Jurnal Fenomena Kesehatan, 2(2), 317–334. PERSAGI. 2018. Stop Stunting dengan Konseling Gizi (Dr.Atmarita.MPH (ed.); 1st ed.). Penebar Swadaya Grup.

Rahmandiani, R. D., Astuti, S., Susanti, A. I., Handayani, D. S., & Didah. 2019. Hubungan Pengetahuan Ibu Balita Tentang Stunting Dengan Karakteristik Ibu dan Sumber Informasi di Desa Hegarmanah Kecamatan Jatinangor Kabupaten Sumedang. Jurnal Sistem Kesehatan, 5(2), 74–80. http://jurnal.unpad.ac.id/jsk_ikm/article/view/25661/0

Rahmawati, A., Nurmawati, T., & Sari, L. P. 2019. Faktor yang Berhubungan dengan Pengetahuan Orang Tua tentang Stunting pada Balita. Jurnal Ners dan Kebidanan, 6(3), 389–395. https://doi.org/10.26699/jnk.v6i3.art.p389-395

Riskesdas. 2018. Hasil Utama Riset Kesehata Dasar (RISKESDAS) (pp. 1–200). https://doi.org/10.1088/1751-8113/44/8/085201

Rohaeti, A. T. 2015. Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pengetahuan Gizi Pada Ibu Balita Gizi Buruk. Jurnal Obstretika Scientia, 2(2), 144–159. https://doi.org/10.55171/obs.v2i2.128

Downloads

Published

2024-07-23

How to Cite

Gunawan, D. C. D., & Lustiyati, E. D. (2024). Pemanfaatan Kebun Pangan Lokal untuk Meningkatkan Ketahanan Pangan Keluarga dan Mencegah Stunting: Local Food Plants Increase Food Security for Families and Prevent Stunting. PengabdianMu: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 9(7), 1205–1210. https://doi.org/10.33084/pengabdianmu.v9i7.6696