Edukasi Kesehatan sebagai Upaya Peningkatan Sikap Anak tentang Konsumsi Makanan dengan Gizi Seimbang

Health Education as an Effort to Improve Children's Attitudes about Consuming Food with Balanced Nutrition

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33084/pengabdianmu.v10i6.8768

Keywords:

School aged children, Nutrition, Attitude

Abstract

Nowadays, many schoolchildren suffer from nutritional problems such as obesity, stunting, and wasting. One of the causes is the lack of understanding and attitude of children in determining food consumption with balanced nutrition. In addition to parents taking care of their children's nutrition, children themselves also need to have the right attitude about what food is good for them. The target of this activity is elementary school children as many as 30 students to improve children's attitudes about food with balanced nutrition through health education conducted through lectures using leaflets and monopoly educational games. The results of this activity are an increase in the attitude of elementary school students about food with balanced nutrition, namely with an attitude in the good category before education by 40% increasing to 83.33% with a good category attitude. Based on this community service activity, it is hoped that children will be more appropriate in choosing foods with balanced nutrition so that it is hoped that nutritional problems in children can be reduced.

Downloads

References

Almira, R., Melani, V., Angkasa, D., & Dewanti, L. P. (2022). Pengaruh Media Nutrition Bingo Terhadap Pengetahuan Dan Sikap Gizi Seimbang Serta Keanekaragaman Pangan Pada Anak Usia 10-12 Tahun Di Jakarta Timur. Journal of Nutrition College, 11(4), 310–321. https://doi.org/10.14710/jnc.v11i4.32915

Budiono, I., Putriningtyas, N. D., Indrawati, F., Kasman, K., & Kurniawan, F. (2022). Upaya Peningkatan Pengetahuan Tentang Gizi Seimbang Melalui Edukasi dengan Media Permainan Ular Tangga pada Siswa Sekolah Dasar. Jurnal Pengabdian Kesehatan Masyarakat: Pengmaskesmas, 2(2), 87–95. http://dx.doi.org/10.31604/jpm.v7i8.3207-3214

Dinas Kesehatan Kota Palembang. (2023). Profil Kesehatan Kota Palembang. Palembang : Dinkes Kota Palembang

Fitriyanti, R., Sriprahastuti, B., & Cicih, L. H. M. (2021). Intervensi Permainan Monopoli dan Diskusi Gizi Seimbang untuk Meningkatkan Pengetahuan dan Sikap Siswa Sekolah Dasar di Kabupaten Bogor. Journal of Nutrition College, 10(3), 197–206. https://doi.org/10.14710/jnc.v10i3.30772

Hamzah, Hasrul, & Hafid, A. (2020). Pengaruh Pola Makan Terhadap Status Gizi Anak Sekolah Dasar. Jurnal Keperawatan Muhammadiyah, 5(2), 70–75. https://doi.org/10.33096/fmj.v1i1.9

Juherman, Y. N. (2022). Edukasi Gizi Seimbang Sejak Dini Pada Anak Prasekolah Sebagai Upaya Pencegahan Masalah Gizi Di Wilayah Puskesmas Baradatu Way Kanan. Jompa Abdi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(2), 153–158. https://doi.org/10.55784/jompaabdi.v1i2.143

Kurniasari, R., & Rahmatunnisa, R. (2020). Pendidikan Gizi Menggunakan Media Nutriedutainment Terhadap Pengetahuan Gizi Seimbang Anak Sekolah Dasar. Jurnal Gizi dan Kuliner, 1(2), 33–40. https://doi.org/10.35706/giziku.v1i2.4755

Martony, O., Alfira, A., & Eliska, E. (2020). Pengetahuan dan Sikap Anak tentang Makanan Jajanan Sehat Melalui Permainan Ular Tangga. Jurnal Keperawatan Silampari, 4(1), 11–19. https://doi.org/10.31539/jks.v4i1.1449

Muchtar, F., Rejeki, S., & Hastian, H. (2022). Pengukuran dan Penilaian Status Gizi Anak Usia Sekolah Menggunakan Indeks Massa Tubuh Menurut Umur. Abdi Masyarakat, 4(2), 1–5. https://doi.org/10.58258/abdi.v4i2.4098

Munir, R., Sunarti, Khairan Nisa, A., Raksi, D., Halipah, H., Oktari, P., Ayuni, P., & Sulistiani, S. (2023). Edukasi Mengenai Gizi Seimbang Anak Usia Dini. KREASI : Jurnal Inovasi dan Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1), 85–95. https://doi.org/10.58218/kreasi.v3i1.507

Novianti, A., & Utami, T. P. (2021). Penilaian Status Gizi dan Pengetahuan Gizi Seimbang Anak Usia Sekolah Sebagai Bentuk Aktivasi Kegiatan UKS. ABDIMAS: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(1), 399–404. https://doi.org/10.35568/abdimas.v4i1.908

Nuryanti, A., Setyaningsih, R., Suyanto, S., & Nugroho, R. K. (2023). Pendidikan Kesehatan: Memilih Menu Makanan Gizi Seimbang pada Anak Sekolah Dasar dengan Permainan Tebak Gambar. Jurnal PEDAMAS (Pengabdian Kepada Masyarakat), 1(1), 129–136.

Putri, V. H., Sitoayu, L., & Ronitawati, P. (2021). Pengaruh media AR Book terhadap peningkatan pengetahuan dan sikap gizi seimbang pada anak usia sekolah. AcTion: Aceh Nutrition Journal, 6(2), 118. https://doi.org/10.30867/action.v6i2.380

Rahmy, H. A., Prativa, N., Andrianus, R., & Shalma, M. P. (2020). Edukasi Gizi Pedoman Gizi Seimbang dan Isi Piringku pada Anak Sekolah Dasar Negeri 06 Batang Anai Kabupaten Padang Pariaman. Buletin Ilmiah Nagari Membangun, 3(2), 162–172.

Safitri, Y. L., Sulistyowati, E., & Ambarwati, R. (2021). Pengaruh Edukasi Gizi Dengan Media Puzzle Terhadap Pengetahuan Dan Sikap Tentang Sayur Dan Buah Pada Anak Sekolah Dasar. Journal of Nutrition College, 10(2), 100–104. https://doi.org/10.14710/jnc.v10i2.29139

Siagian, E., & Manurung, S. (2024). Pengaruh Edukasi Gizi Seimbang terhadap Pengetahuan dan Sikap Anak di Sekolah. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat (AJPKM), 8(1), 100–108.

Syafitri, I., & Pratiwi, B. A. (2023). Status Gizi Anak Sekolah di Madrasah Ibtidaiyah Darussalam Kota Bengkulu. JMK: Jurnal Media Kesehatan, 16(1), 1–8. https://doi.org/10.33088/jmk.v16i1.913

Downloads

Published

2025-06-15

How to Cite

Rizona, F., Appulembang, Y. A., Rahmawati, F., Aprilia, Z., Citra, V. F., & Padiana, R. A. D. (2025). Edukasi Kesehatan sebagai Upaya Peningkatan Sikap Anak tentang Konsumsi Makanan dengan Gizi Seimbang: Health Education as an Effort to Improve Children’s Attitudes about Consuming Food with Balanced Nutrition. PengabdianMu: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 10(6), 1430–1436. https://doi.org/10.33084/pengabdianmu.v10i6.8768