Identifikasi Siklamat Pada Kuah Dadar Gulung Yang Dijual Di Kawasan Pelabuhan Rambang Kota Palangka Raya

Identification of Siklamat in Kuah Dadar Gulung for sale at the Rambang Port area in Palangka Raya City

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33084/jsm.v3i1.211

Keywords:

cyclamate, rolled omelet sauce, Sediment Test

Abstract

The purpose of this study was to find out whether the rolled omelet sauce sold in the Rambang Port Area in Palangka Raya City contained artificial sweetener of cyclamate. This research is a type of experimental research by conducting a series of experiments which then obtained data from the results of the laboratory research and analyzed descriptively. The research sample was a rolled omelet sauce sold in the Rambang Port Area in Palangka Raya City. Data collection techniques using saturated sampling is by taking all the population as a sample because the population is relatively small, then the data is made in table form. Sampling was conducted on 19 May 2016 at 14.50 WIB for the first sample, at 15.00 WIB for the second sample and at 15.15 WIB for the third sample. From the identification results of artificial cyclamate sweeteners in roll omelet namely in sample 1, sample 2 and sample 3, after being tested there were no white deposits as happened in the positive control. So it can be concluded that the sample was not detected containing cyclamate.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Nurul Qamariah, Universitas Muhammadiyah Palangkaraya

Karmila Karmila, Universitas Muhammadiyah Palangkaraya

References

Anggraeni, A. 2013. Identifikasi Pemanis Buatan Siklamat Pada Minuman Teh Yang Dijual Di Pelabuhan Rambang Palangka Raya. Palangka Raya: Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Muhammadiyah Palangkaraya.
Badan POM. 2014. Peraturan Kepala Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia Nomor 04 tentang Batas Maksimum Penggunaan Bahan Tambahan Pangan Pemanis. Jakarta.
Badan Standarisasi Nasional (BSN). 1992. Cara Uji Pemanis Buatan. SNI 01- 2893-1992.
Badan Standarisasi Nasional (BSN). 2002. Minuman Energi. SNI 01-6684-2002.
Cahyadi, W. Cetakan Ketiga. 2012. Analisis & Aspek Kesehatan Bahan Tambahan Pangan. Edisi Kedua. Jakarta: Bumi Aksara.
Departemen Kesehatan Republik Indonesia. 2009. Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 36 Tahun 2009 tentang Kesehatan. Jakarta.
Ditjen POM. 1979. Farmakope Indonesia. Edisi III. Jakarta: Departemen Kesehatan RI. Hal. 407.
Eriawan, R., dan Imam, P. 2002. Pangan dan Gizi untuk Kesehatan. Jakarta : Radja Grafindo Persada. Dalam Cahyadi, W. 2012. Analisis & Aspek Kesehatan Bahan Tambahan Pangan. Edisi Kedua. Jakarta: Bumi Aksara.
Gandjar, I.G., dan Rohman, A. 2012. Kimia Farmasi Analisis. Yogyakarta: Pustaka Pelajar. Dalam Amelia, Niky. 2015. Identifikasi Pemanis Buatan Siklamat Pada Minuman Kelapa Muda Yang Dijual Di Bawah Jembatan Kahayan Kota Palangka Raya. Palangka Raya: KTI Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Muhammadiyah Palangkaraya.
Lestari, D. 2011. Analisis Adanya Kandungan Pemanis Buatan (Sakarin dan Siklamat) Pada Jamu Gendong Di Pasar Gubug Grobogan. Semarang: Fakultas Tarbiyah Institut Agama Islam Negeri Walisongo. Dalam Rahmansyah, Bobby. 2015 Identifikasi Siklamat Pada Jamu Gendong Yang Dijual Di Pasar Besar Kota Palangka Raya. Palangka Raya: KTI Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Muhammadiyah Palangkaraya.
Notoatmodjo, S. 2010. Metodelogi Penelitian Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.
Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia. 2012. Peraturan Menteri Kesehatan RI No. 033 Tahun 2012 tentang Bahan Tambahan Makanan. Jakarta.
Rahmansyah, Bobby. 2015 Identifikasi Siklamat Pada Jamu Gendong Yang Dijual Di Pasar Besar Kota Palangka Raya. Palangka Raya: KTI Fakultas Ilmu Kesehatan
Universitas Muhammadiyah Palangkaraya.
Rianti, Lia. 2016. Identifikasi Pemanis Buatan Siklamat Pada Minuman Es Teh Yang Dijual Di Kecamatan Sepang Kabupaaten Gunung Mas. Palangka Raya: KTI Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Muhammadiyah Palangkaraya.
Rohman, A., dan Sumantri. 2007. Analisis Makanan. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.
Sugiyono, Dr. 2010. Metodelogi Penelitian Kuantitatif Kualitatif dan R&D, Penerbit, Alfabeta, Bandung.
Winarno, F.G. 1994. Bahan Tambahan Untuk Makanan dan Kontaminan. Jakarta: Pustaka Sinar Harapan. Dalam Cahyadi, W. 2012. Analisis & Aspek Kesehatan Bahan Tambahan Pangan. Edisi Kedua. Jakarta: Bumi Aksara.
Winarno, F.G. 1997. Keamanan Pangan. Bogor : IPB. Dalam Cahyadi, W. 2012. Analisis & Aspek Kesehatan Bahan Tambahan Pangan. Edisi Kedua. Jakarta: Bumi Aksara.

Downloads

Published

2017-08-01

How to Cite

Qamariah, N., & Karmila, K. (2017). Identifikasi Siklamat Pada Kuah Dadar Gulung Yang Dijual Di Kawasan Pelabuhan Rambang Kota Palangka Raya: Identification of Siklamat in Kuah Dadar Gulung for sale at the Rambang Port area in Palangka Raya City. Jurnal Surya Medika (JSM), 3(1), 37–53. https://doi.org/10.33084/jsm.v3i1.211