Identifikasi Sakarin pada Es Kelapa Muda yang Dijual di Pasar Rajawali Kota Palangka Raya

Identification of Saccharin in Coconut Beverage from Rajawali Market in Palangka Raya

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33084/jsm.v6i2.2131

Keywords:

Saccharin, Coconut Ice, Resorcinol

Abstract

Saccharin is a class of food additives permitted by Indonesia Republic Minister of Health Regulation No. 33 of 2012 for use in drinks, but if consumed in excess can cause harmful effects on health such as causing allergies and bladder cancer. The purpose of this study was to determine the presence of saccharin in coconut ice drinks in Pasar Rajawali Kota Palangka Raya. The sample used was 5 samples and the sampling technique was saturated sampling. Saccharin examination is done qualitatively using the resorcinol method. The results of research that has been done show that all samples of coconut ice drinks that have been tested negatively contain saccharin sweeteners.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Cakrawati dan Mustika. 2012. Bahan Pangan, Gizi dan Kesehatan. Bandung: Al Fabeta.
2. Handayani, T. dan Agustina, A. 2015. Penetapan Kadar Pemanis Buatan (Na-Siklamat) pada Minuman Serbuk Instan dengan Metode Alkalimetri. Jurnal Farmasi Sains dan Praktis. 1(1):1-7.
3. Murdiati, A. dan Amaliah. 2013. Panduan Penyiapan Pangan Sehat Untuk Semua. Jakarta:Kencana Prenadamedia Group.
4. Destyawati. 2015. “Penentuan Kadar Sakarin pada Minuman Teh Kemasan”.Jombang: Karya Tulis IlmiahSekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Cendekia Medika.
5. Karolina, A.L. dan Rosmiati K. 2018. Uji Kadar Sakarin pada Minuman Ringan Bermerek yang Beredar diKota Pekanbaru. JurnalSains Dan TeknologiLaboratoriumMedik. 3(1):14-17.
6. Hartono, R. 2014. “Identifikasi Siklamat pada Minuman Jajanan di Kawasan Pendidikan Kota Palangka Raya”. Palangka Raya: Karya Tulis IlmiahUniversitas Muhammadiyah Palangkaraya.
7. Nasir, M. dan Idris, F. 2018. Identifikasi Sakarin pada Kue Buroncong yang Dijual di Kecamatan Panak kukang Kota Makassar. Jurnal Media Analis Kesehatan. 9(2):136-140.
8. Rohman, A. dan Sumantri. 2013. Analisis Makanan. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.

Downloads

Published

2021-02-15

How to Cite

Pratomo, G. S. (2021). Identifikasi Sakarin pada Es Kelapa Muda yang Dijual di Pasar Rajawali Kota Palangka Raya: Identification of Saccharin in Coconut Beverage from Rajawali Market in Palangka Raya. Jurnal Surya Medika (JSM), 6(2), 141–145. https://doi.org/10.33084/jsm.v6i2.2131