Pengaruh Pemberian Penyuluhan Gizi Menggunakan Media Video tentang Higiene Sanitasi dalam Pengolahan Makanan terhadap Tingkat Pengetahuan dan Sikap Penjamah Makanan pada Aulia Catering Service di Kota Palangka Raya

Determine the Effect of Providing Nutritional Counseling Using Video Media about Sanitary Hygiene in Food Processing on the Level of Knowledge and Attitudes of Food Handlers at Aulia Catering Service in Palangka Raya City

Authors

  • Anggun Istiva Rahayu Poltekkes Kemenkes Palangka Raya
  • Munifa Munifa Poltekkes Kemenkes Palangka Raya
  • Juni Ramadhani Poltekkes Kemenkes Palangka Raya

DOI:

https://doi.org/10.33084/jsm.v8i3.4515

Keywords:

Hygiene, Sanitation, Video, Knowledge, Attitude

Abstract

Food management in food services must apply the principles of food sanitation hygiene, from selecting food ingredients to presenting food to controlling risk factors for food contamination. Aulia Catering Service is one of the catering businesses located in Palangka Raya and is still running today. This study aims to determine the effect of providing nutritional counseling using video media about sanitary hygiene in food processing on the level of knowledge and attitudes of food handlers at Aulia Catering Service in Palangka Raya City. The design of this study is Pre Experimental Design with One Group Pre Test Post Test Design with a total sample of 20 people. The results of this study show that most of them are 60% female, 65% elderly, 60% high school education, 60% length of work and 65% length of work. The level of knowledge before is 50% good and 50% less; after counseling increases to 100% good. The attitude before 55% is good and 45% less; after counseling, it increases to 100% good. So it can be concluded that nutrition counseling using video media influences the knowledge and attitudes of food handlers at Aulia Catering Service in Palangka Raya City, with the result of a knowledge p-value of 0.002 and an attitude p-value of 0.003.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Departemen Kesehatan Republik Indonesia, 2003. Keputusan Menteri Kesehatan Nomor 1098/MenKes/SK/VII/2003 tentang Pedoman Persyaratan Hygiene Sanitasi Rumah Makan dan Restoran. Jakarta.

Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 1096/MENKES/Per/VI/2011 Tentang Higiene Sanitasi Jasa boga. Kementerian Kesehatan

Republik Indonesia:Jakarta

Peraturan Pemerintah Republik Indonesia Nomor 28 Tahun 2004. Tentang Keamanan, Mutu dan Gizi pangan. Peraturan Pemerintah Republik Indonesia:Jakarta

Hidayat, Muhammad Arif. 2019. ‘Cegah kasus keracunan makanan di Kalteng dengan memerhatikan alur pendistribusian’. Available at: http://www.kalteng.antaranews.com.

Dinkes Provinsi Kalimantan Tengah. 2019. ‘Dinas kesehatan provinsi kalimantan tengah 2019’, Profil Kesehatan Provinsi Kalimantan Tengah, (09), pp. 1–251. Available at: http://www.dinkes.kalteng.go.id/.

Nurcahyani, I. D. 2020. ‘Intervensi Penyuluhan Gizi Seimbang dengan Media Video terhadap Perubahan Asupan Zat Gizi Remaja Putri’, Jurnal Ilmiah Kesehatan, 2(3), pp. 159–165.

Nurfikrizd, A. dan Rustiawan, A. 2019. ‘Hubungan Karakteristik Individu dengan Perilaku Keamanan Pangan pada Penjamah Makanan di Rumah Makan Kawasan Wisata Kuliner Pantai Depok Kabupaten Bantul’, Naskah Publikasi Universitas Ahmad Dahlan, pp. 1–13.

Simamora, R. H. 2019. ‘Pengaruh Penyuluhan Identifikasi Pasien dengan Menggunakan Media Audiovisual terhadap Pengetahuan Pasien Rawat Inap’. Jurnal Keperawatan Silampari, 3(1), 342-351.

Rahmawati, U., Subandriani, D. N. and Yuniarti, Y. 2020. ‘Pengaruh Penyuluhan Dengan Booklet Terhadap Peningkatan Pengetahuan, Sikap Dan Praktik Higiene Perorangan Pada Penjamah Makanan’, Jurnal Riset Gizi, 8(1), pp. 6–10.

Purwaningsih, S., dan Widiyaningsih, E. N. 2019. ‘Gambaran Lama Kerja Pengetahuan dan Perilaku Higiene Sanitasi Penjamah Makanan di Instalasi Gizi Rumah Sakit Umum Daerah dr. Soediran Mangun Sumarso Wonogiri’. Profesi (Profesional Islam): Media Publikasi Penelitian, 16(2), 1-9.

Kristiania, E. 2020. ‘Penggunaan Media Video Terhadap Perubahan Pengetahuan, Sikap, dan praktik higiene sanitasi penjamah makanan. Semarang: Prodi DIV Gizi Semarang Poltekkes Kemenkes Semarang.

Meidiana, R., Simbolon, D., dan Wahyudi, A. 2018. ‘Pengaruh Edukasi melalui media audio visual terhadap pengetahuan dan sikap remaja kelebihan berat badan;. Jurnal Kesehatan , 9 (3), 478-484.

Andani, Y., Esmianti, F, Haryani, S. 2020. ‘Hubungan Pengetahuan Dan Sikap Remaja Putri Terhadap Konsumsi Tablet Tambah Darah ( TTD ) Di SMP Negeri I Kapahiang Relationship Of Knowledge And Attitudes Of Adolescent Private Vocational School , To The Consumption Of Additional Blood Tablets’ ( Ttd ) At’, 5(2), pp. 55–62.

Syakir S. 2018. Pengaruh Intervensi Penyuluhan Gizi Dengan Media Animasi Terhadap Perubahan Pengetahuan Dan Sikap Tentang Anemia Pada Remaja Putri. ARGIPA (Arsip Gizi Dan Pangan) 3(1): 18–25.

Waryana, Sitasari, A. and Febritasanti, D. W. (2019) ‘Intervensi Media Video Berpengaruh Pada Pengetahuan Dan Sikap Remaja Putri Dalam Mencegah Kurang Energi Kronik ( Video intervention affects knowledge and attitude among teenage girls in preventing chronic energy malnutrition )’, Jurnal: Aceh Nutrition Journal, 4(1), pp. 58–62.

Downloads

Published

2022-12-27

How to Cite

Rahayu, A. I., Munifa, M., & Ramadhani, J. (2022). Pengaruh Pemberian Penyuluhan Gizi Menggunakan Media Video tentang Higiene Sanitasi dalam Pengolahan Makanan terhadap Tingkat Pengetahuan dan Sikap Penjamah Makanan pada Aulia Catering Service di Kota Palangka Raya: Determine the Effect of Providing Nutritional Counseling Using Video Media about Sanitary Hygiene in Food Processing on the Level of Knowledge and Attitudes of Food Handlers at Aulia Catering Service in Palangka Raya City. Jurnal Surya Medika (JSM), 8(3), 210–217. https://doi.org/10.33084/jsm.v8i3.4515