Pengaruh Modifikasi Lauk Nabati pada Makan Siang Terhadap Daya Terima Pasien Non Diet di RSUD Tamiang Layang
The Effect of Modification of Vegetable Side in Lunch on the Acceptance of Non-Diet Patients at Tamiang Layang Hospital
DOI:
https://doi.org/10.33084/jsm.v9i2.5695Keywords:
Modifikasi, Lauk Nabati, Daya TerimaAbstract
Non-diet patients at Tamiang Layang Hospital often don't finish eating vegetable side dishes, so it is necessary to make changes to vegetable side dishes, namely by modifying the menu or recipe regarding ingredients, sizes, seasonings, and how to process them. The modifications made aim to improve the appearance and taste of vegetable side dishes, namely tofu and tempeh which are expected to increase the acceptance of non-diet patients. This study aims to determine the effect of modification of vegetable side dish recipes at lunch on the acceptance of non-diet patients at Tamiang Layang Hospital.This research is a quasy experimental study with a One Group Pretest-Posttest Design. The study was conducted in 2 stages, namely panelists and non-diet patients who were hospitalized at Tamiang Layang Hospital, East Barito Regency. Respondents in this study were 30 non-diet patients with certain criteria. Data analysis used the Mc Nemar and Wilcoxon tests. Result: Making a modified recipe for vegetable side dishes, namely tempeh nuggets and tofu cakes. It was found that 30 patients (100%) liked tempeh nuggets and 28 tofu cakes (93.4%) while non-diet patients liked tempeh nuggets and 16% for tofu cakes. The results of the McNemar test showed that there was an effect of modification of vegetable side dishes at lunch on acceptance, seen from the level of preference of non-diet patients at Tamiang Layang Hospital with p <0.05 and the results of the Wilcoxon test, there was an effect of modification of vegetable side dishes at lunch on acceptance, seen from leftovers. non-diet patients at Tamiang Layang General Hospital with p <0.05. Conclusion: There is an effect of modifying vegetable side dish recipes at lunch on the acceptability of non-diet patients at Tamiang Layang Hospital.
Downloads
References
Almatsier, S. (2004). Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Cetakan Ketujuh. PT. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta.
Bakri, B., Intiyati, dan A. Widartika. (2018). Sistem Penyelenggaraan Makanan Institusi. Pusat Pendidikan Sumber Daya Manusia Kesehatan. BPPSDMK. Jakarta.
Damayanti, D. (2016). Ilmu Gizi Teori & Aplikasinya. Editor Hardinsyah dan Supariasa. Cetakan Kedua. EGC. Jakarta.
Kementerian Kesehatan RI. (2013). Pedoman Pelayanan Gizi Rumah Sakit. Direktorat Jenderal Bina Upaya Kesehatan. Jakarta.
Nareswara, S. A. (2017). Hubungan Kepuasan Pasien Dari Kualitas Makanan Rumah Sakit dan Sisa Makanan di RSUD Kota Semarang. Jurnal Gizi Indonesia 01(1): 34.
Nilamina, M. (2018). Perbedaan Resep Rumah Sakit dan Modifikasi Resep Terhadap Sisa Makanan Lauk Nabati Pada Pasien Dewasa di RSUD DR. Soedarso Pontianak. Skripsi. Poltekkes Kemenkes. Pontianak.
Purba br, M. (2019). Manajemen Sistem Penyelenggaraan Makanan Sebagai Bagian Penting Dalam Proses Asuhan Gizi Terstandar. dalam Asuhan Gizi Klinik. Editor Supariasa, N.D.I dan Handayani, D. EGC. Jakarta.
Purnita, N. R. (2017). Hubungan Waktu Tunggu dan Suhu Makanan dengan Daya Terima Makanan di RSUD dr Drajat Prawiranegara Kabupaten Serang Banten. Skripsi. Universitas Muhammadiyah. Semarang.
Rotua M. dan S. Rohanta. (2017). Manajemen Sistem Penyelenggaraan Makanan Institusi Dasar. EGC. Jakarta.
Rahmaniwati, A. (2019). Modifikasi Lauk Hewani dan Lauk Nabati pada Makan Siang Terhadap Daya Terima Pasien Gastritis Rawat Inap di RSU Kelas D Kota Palangka Raya. Skripsi. Poltekkes Kemenkes.Palangka Raya.
Rekam Medik RSUD Tamiang Layang (database). (2019). Dinas Kesehatan Kabupaten Barito Timur Provinsi Kalimantan Tengah.
Sari, D. P., A. Z. Irfanny, dan S. Mira. (2019). Perbedaan Persepsi Citarasa, Asupan Energi dan Zat Gizi Makro Sebelum dan Sesudah Modifikasi Lauk Nabati di Panti asuhan Al Ikhwaniyah Tangerang Selatan. ARGIPA (Arsip Gizi dan Pangan) 04(1):37-44.
Setyarini, D. L., T. N. Lestari, dan T. Nugraheni. (2018). Modifikasi Resep Lauk Nabati Tempe Ditinjau dari Tingkat Kesukaan dan Daya Terima Anak Sekolah di SD Teladan Yogyakarta. Skripsi. Poltekkes Kemenkes.Yogyakarta.
Siregar, R., N. S. Nurul., R. Manuntun, dan S. Gede.I. (2016). Gizi Kuliner Dasar. EGC. Jakarta.
Suharyati., H. Budi., K. Triyani., Sunarti., H. Fitri., dan D. Ferina. PERSAGI, AsDI. (2019). Penuntun Diet dan Terapi Gizi. Edisi Keempat. EGC. Jakarta.
Sunarya, I. dan P. L. Widyaningsih. (2018). Perbandingan Daya Terima Makanan Serta Faktor- Faktor Yang Mempengaruhi Pada Sistem Penyelenggaraan Makanan Swakelola dan Outsourcing. Pontianak Nutrition Journal 01(2):74.
Utami, T. D. (2019). Pengaruh Resep Lauk Nabati Tempe Terhadap Daya Terima Pasien NonDiet di Rumah Sakit Roemani Muhammadiyah Semarang. Skipsi. Politeknik Kesehatan. Semarang.
Wahyuni, S. (2018). Pengaruh Modifikasi Lauk Tempe Terhadap Sisa Makanan Pasien yang Mendapat Makanan Lauk Tidak Berdiet di Ruang Rawat Inap RSUD dr. Rasidin Padang Skripsi. Poltekkes Kemenkes RI. Padang.
Waruwu, P.A. (2017). Pengaruh Resep Modifikasi Lauk Nabati Tempe Terhadap Tingkat Kesukaan dan Sisa Makanan Pasien Rawat Inap Kelas III RSUD Wonosari. Skripsi. Politeknik Kesehatan. Yogyakarta..
Wayansari, L., A. Z. Irfanny, dan A. Zul. (2018). Manajemen Sistem Penyelenggaraan Makanan Institusi. Pusat Pendidikan Sumber Daya Manusia Kesehatan. BPPSDMK. Jakarta.
Widyasari, L. A. (2021). Pengaruh Modifikasi Lauk Nabati Terhadap Sisa Makanan Pasien di Ruang Rawat Inap Kelas III RSU dr. H. Koesnadi Bondowoso. Darussalam Nutrition Journal 5(1): 55.
Yanti, S. D. (2017). Pengaruh Modifikasi Lauk NabatiTempe Terhadap Sisa Makanan Lunak TKTP di Ruang Rawat Inap RSUP dr.M. Djamil Padang. Skripsi. Poltekkes Kemenkes RI. Padang.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Munifa Munifa, Pretty Natalia
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
All rights reserved. This publication may be reproduced, stored in a retrieval system, or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording.